За комунальні послуги необхідно платити. ВС/КЦС Постанова від 15.03.18 № 401/71-/15-ц.

ВС

Фабула справи. У лютому 2015 року Комунальне підприємство «Власівські мережі» Власівської селищної ради міста Світловодська Кіровоградської області (далі — КП «Власівські мережі») звернулось до суду з позовом до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за житлово — комунальні послуги.

Позов обґрунтовано тим, що КП «Власівські мережі» є виконавцем житлово-комунальних послуг і з 1 серпня 2002 року надає зазначені послуги позивачу. Проте договір на постачання теплової енергії ОСОБА_4 не уклав і кошти за отримані послуги не сплачує, що є порушенням Закону України «Про теплопостачання» та Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року N 630.

Позов було задоволено в повному обсязі.

Відповідач (ОСОБА_4) вказував про те, що  були відсутні правові підстави для нарахування та оплати комунальних, оскільки право власності на квартиру не було оформлено в порядку спадкування.

Апеляційна інстанція апеляційну скаргу ОСОБИ_4 задоволено частково.

Теплокомун підприємство звернулось до ВС/КЦС.

У своєму рішенні ВС/КЦС вказав, що  між позивачем та відповідачем склалися правовідносини в с а також договірних відносин в сфері надання житлово-комунальних послуг. З огляду на викладене правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов’язанням, у якому, серед інших прав і обов’язків сторін, на боржників покладено виключно певний цивільно-правовий обов’язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора (частина перша статті 509 ЦК України) — вимагати сплату грошей за надані послуги.

Отже, виходячи з юридичної природи спірних правовідносин сторін як грошових зобов’язань на них поширюється дія частини другої статті 625 ЦК України як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов’язання.

Таким чином, за відсутності оформлених договірних відносин, але у разі існування прострочення виконання грошового зобов’язання зі сплати отриманих житлово-комунальних послуг на боржник несе відповідальність, передбачену частиною другою статті 625 ЦК України.

Біль детально ознайомити яз рішенням тут.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *