Рішення ЄСПЛ – надання свідчень без адвоката є порушенням ст. 6 Конвенції («Омер Гюнер проти Туреччини», Заява № 28338/07)

ЄСПЛ

Пан Омер Гюнер (громадянин Туреччини), який працював менеджером готелю, був заарештований співробітниками контртерористичної поліції в рамках операції проти незаконної організації Партії більшовиків.

У його кімнаті були знайдені матеріали, появу яких він пояснив тим, що дозволив особам, пов’язаним з Партією більшовиків, залишатись у готелі та використовувати його автомобіль. Ці свідчення було надано за відсутності адвоката.

Згодом Омер Гюнер був засуджений до 10 років позбавлення волі. Національними судами рішення було залишено в силі.

Гюнтер (його адвокат) звернувся до ЄСПЛ. В обґрунтування своєї заяви, Омер посилався на ч.ч. 1, 3 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд і право на юридичну допомогу за власним вибором) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а саме заявник скаржився на відмову в юридичній допомозі на попередньому етапі розслідування, а також на те, що його заяви були зроблені під примусом і він був засуджений на підставі свідчень, наданих за відсутності адвоката.

ЄСПЛ визнав факт порушення положень Конвенції державою Туреччина.

Ознайомитися тут.

Упорядник: кандидат юридичних наук, адвокат, старший науковий співробітник НДІ ІВ НАПрНУ Андрій Шабалін (Andriy Shabalin).

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *