Рішення ЄСПЛ – неналежне розслідування варто розцінювати як нелюдське поводження з потерпілим

ЄСПЛ

Відповідний висновок міститься в рішенні ЄСПЛ Європейського суду з прав людини в рішенні у справі «Аліханови проти Росії» (№ 17054/06).

Свого часу пан Амірхан Аліханов був викрадений на поліцейському контрольно-пропускному пункті і згодом убитий.

Органи прокуратури незабаром розпочали розслідування, в рамках якого були допитані родичи та співробітники дорожньої поліції. Останні стверджували, що їм не було нічого відомо про це питання.

Тим часом сім’я дізналася про виявлення шести тіл у лісі в Чеченській республіці, яких, як стверджується, розстріляли федеральні сили під час спецоперації. Родичи поїхали туди і їм повернули одяг, який належав зниклому та який вони згодом передали органам влади. Проте звіт судово-медичної експертизи був непереконливим, оскільки на одязі не було достатньо ДНК. Сім’я подала запит до органів влади про ексгумацію тіл для огляд трупу після розтину, але не отримала відповіді.  Розслідування було призупинене і відновлене в ряді випадків і зараз все ще триває без визначення відповідальних осіб.

Батьки та дружина загиблого звернулися до ЄСПЛ з приводу порушення низки статей Конвенції. Зокрема вони стверджували про те, що правоохоронні органи викрали та вбили їх родича, а також те, що розслідування органами влади їх заяв було неефективним (ст.ст. 2, 5). Також, посилаючись на ст.3, вони стверджували, що зазнали глибоких психічних страждань не лише у зв’язку з викраденням і вбивством близької людини, але також через непроведення владою належного розслідування. Наприкінці, вони стверджували, що не мали ефективних засобів судового захисту на національному рівні відповідно до ст. 13 Конвенції.

ЄСПЛ визнав порушення за усіма вказаними  статтями Конвенції.

Біль детально ознайомитися з рішенням можна за посиланням.

Упорядник: кандидат юридичних наук, адвокат, старший науковий співробітник НДІ ІВ НАПрНУ Андрій Шабалін (Andriy Shabalin).

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *