Адвокати мають право здійснювати незалежну професійну діяльність як ФОП

Адвокатура

Територіальне управління ДФС у Волинській області (Украъна) надало роз’яснення щодо можливості адвокатом здійснювати незалежну професійну діяльність як ФОП, тобто не як самозайнята особа. Це має значення в контексті сплати Єдиного соцвнеска.

Законом можуть бути встановлені обмеження на зайняття підприємницькою діяльністю.

Відповідно до п. 6.7 розд.VI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462) із змінами (далі – Порядок), взяття на облік ФО, які не є підприємцями та здійснюють незалежну професійну діяльність, умовою ведення якої згідно із законом є державна реєстрація такої діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право ФО на ведення незалежної професійної діяльності (далі – ФО, яка здійснює незалежну професійну діяльність), здійснюється за місцем постійного проживання у порядку, встановленому цим Порядком для ФОП.

Підпунктом 4 п. 6.7 розд.VI Порядку визначено, що якщо ФО зареєстрована як підприємець та при цьому така особа здійснює незалежну професійну діяльність, така ФО обліковується в контролюючих органах як ФОП.

У такому разі ФО зобов’язана подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем свого постійного проживання заяву за ф. № 5-ОПП з позначкою «Зміни» та копію документа, що підтверджує право ФО на провадження незалежної професійної діяльності, визначеного у п.п. 1 п. 6.7 розд.VI Порядку.

Тобто ФО, які здійснюють незалежну професійну діяльність, можуть зареєструватись ФОП за відсутності обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, які встановлені законом.

Слід зазначити, що Законом України від 05 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» із змінами і доповненнями не заборонено займатись адвокатською діяльністю ФО, яка зареєстрована як ФОП.

Однак нотаріуси не мають право на заняття підприємницькою діяльністю (виключно як самозайнята особа) – ст. 3 Закону України від 02 вересня 1993 року № 3425-XII «Про нотаріат».

Більш детально тут.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *