Нові судові документи (2 частина)

клопотання

Зміни у чинному процесуальному законодавстві, а саме набуття чинності Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03.10.2017 № 2147-VIII стало відправною точкою для здійснення судочинства за оновленими процесуальними правилами.

До таких нових процесуальних документів відносяться й заяви, клопотання тощо, які мають право подати до суду учасники процесу (ст.ст. 42, 43, 49 ЦПК України).

Право на з’явлення клопотань, заперечень, заяв закріплено у статті 182 ЦПК України. Заяви та клопотання подаються тільки в письмовій формі – частина друга статті 182 ЦПК України.

У статті 183 ЦПК України визначені загальні вимоги щодо форми та змісту письмових заяв, клопотань та заперечень.

Одним з документів, який є поширеним у судовій практиці, є клопотання про відкладення справи. Саме це клопотання спрямоване на реалізацію права учасника судового процесу, зокрема позовного провадження, на участь у розгляді справи з метою належного відстоювання (надання доказів)  власної правової позиції.

У частині другої статті 223 ЦПК України визначені підстави щодо відкладення справи з поважних причин (об’єктивних).

Виходячи з вимог формальності чинного цивільного процесуального законодавства України (ЦПК України), важливо дотримуватися вимог чинного ЦПК України відносно форми та змісту поданого до суду клопотання (заяви).

Важливо пам’ятати, що відповідно до положень ЦПК України, зокрема  ч. 5 ст. 49 та ст. 223 ЦПК України, заявник не повинен надсилати копію клопотання справи іншим учасникам процесу.

Відповідно до ч. 9 ст. 223 ЦПК України, –  суд при відкладені справи постановляє ухвалу.

Зразок клопотання про відкладення справи представлений як орієнтовний.

ЗРАЗОК КЛОПОТАННЯ ПРО ВІДКЛАДЕННЯ РОЗГЛЯДУ  ЦИВІЛЬНОЇ СПРАВИ

 

Упорядник: к.ю.н, адвокат, ст. науковий співробітник НДІ ІВ НАПрНУ Андрій Шабалін (Andriy Shabalin)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *