Оцінка нерухомого майна при купівлі/продажу для оплати в пенсійний фонд – обов’язково чи ні?

Недвижимость

Останнім часом більшість нотаріусів та юристів, що мають справу з оформленням документів при купівлі/продажу нерухомого майна, вимагають проведення незалежної оцінки з тим, щоби визначити базу оподаткування для відрахувань в Пенсійний Фонд. Основним документом вважається Закон про обов’язкове пенсійне страхування, однак беруться до уваги інші розпорядження Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

Чи потрібно робити таку оцінку нерухомого майна?

Згідно з законами є доволі значний перелік суб’єктів господарювання, які повинні вносити обов’язкові платежі при купівлі/продажу нерухомого майна, окрім деяких категорій. Окремими пунктами визначені бюджетні установи та іноземні компанії, що мають особливі привілеї. При цьому сплачувати внески до Пенсійного Фонду мають:

  • юридичні особи, в незалежності від форми власності;
  • приватні особи – включаючи тих, хто вперше купує житло, або одержує його згідно встановленої черги в органах державного контролю;
  • комерційні та суспільні організації, крім деяких категорій, визначених додатковими законами та підзаконними актами.

Особливу увагу нотаріуси та юристи приділяють вартості нерухомості. Від неї вираховується відсоток, який і треба сплачувати – при цьому сума, вказана в договорі купівлі/продажу потребує підтвердження незалежним оцінюванням.

Треба пам’ятати, що державні органи можуть ініціювати власну незаангажовану перевірку з тим, щоби підтвердити вартість нерухомості. В разі, якщо суми будуть відрізнятися, фізичну або юридичну особу буде притягнуто до кримінальної відповідальності.

Більшість нинішніх юристів згодні з тим, що потрібно проводити незалежне оцінювання нерухомого майна в разі купівлі/продажу, не стільки для визначення об’єму відрахувань до Пенсійного Фонду, як для підтвердження вартості нерухомості. Такі дані стануть в пригоді в будь-яких зносинах з державними органами, податковою, комунальними організаціями.

Стосовно того, чи обов’язково ціна нерухомості, котра вказана в договорі купівлі-продажу, повинна відповідати вартості, встановленої оцінщиком, тут існує окрема думка. Річ у тому, що ні в кого не має права обмежити покупця або продавця домовитися між собою, за яку вартість продавати або купувати нерухомість. Таким чином, сума угоди вашої може бути меншою, в той час як податок буде прив’язаній до суми, вказаної в оцінці.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *