Спадкування земельної ділянки

Спадкування

Міністерство юстиції України, за підтримки фонду «Відродження» в  рамках проекту «Маю право» стоврили ролик присвячений питанням спадкування земельних ділянок в Україні.

Варто зазначити, що питання означених об’єктів є доволі актуальним для наших громадян.

Статтями 1217-1219 Цивільного кодексу України визначено, що спадкування — це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування земельної ділянки здійснюється за законом або заповітом. Спадкоємцем за заповітом є особа, визначена у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини, здійснюється спадкування за законом.

Важливо знати, що спадкоємці за законом поділяються на декілька черг і кожна з них успадковує майно лише у разі, якщо попередня черга його не успадкувала.

Так, згідно зі статтею 1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до  спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю (державні акти на право власності на земельні ділянки видавалися до 2013 року) або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб, право  користування  чужою  земельною ділянкою для забудови та право користування чужим майном.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *