Громадські організації вимагають оприлюднили текст законопроекту «Про деокупацію»

про деокупацію Донбасу

Громадські організації вимагають від Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони невідкладно оприлюднити текст законопроекту «Про деокупацію Донбасу».

Про це йдеться у заяві ГО, оприлюдненій на сайті «Восток-SOS», як повідомляє hromadske.ua.

Зазначається, що Комітет анонсує засідання для додаткового обговорення законопроекту. При цьому секретар комітету Іван Винник стверджує, що парламент вже наступного сесійного тижня його розглядатиме, «хоча регламент роботи Верховної Ради зобов’язує опублікувати такий текст у вигляді фінальної порівняльної таблиці не менш ніж за 10 днів до розгляду його в сесійній залі».

«Правозахисні та гуманітарні організації занепокоєні суттєвими порушеннями  процедур розгляду цього надважливого для майбутнього країни документу, його утаємниченням, численними порушеннями регламенту, незалученням до процесу обговорення представників громадянського суспільства та народних депутатів України, що подавали правки до законопроекту», — йдеться у заяві громадських організацій.

Вони також наголошують на окремих положеннях нової редакції законопроекту, зокрема 10-ї статті, яка визначає широке коло повноважень для військових та правоохоронних органів.

«Очевидно, що положення цієї статті суттєво впливатимуть на регулювання відносин між військовими та цивільним населенням та дотримання прав людини  в регіоні», — йдеться у зверненні.

«Закликаємо Верховну Раду України повернути законопроект 7163 головному комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання з метою проведення повноцінного процесу доопрацювання тексту законопроекту із залученням представників громадського суспільства, правозахисних, гуманітарних організацій, агентств ООН», — закликали ГО.

Це звернення підписали «Восток-SOS», «Право на захист», Громадський холдинг «Група Впливу», ГО «Донбас СОС», Громадянська мережа «ОПОРА», ГО «КримСОС», Центр інформації про права людини та «Stabilization Support Services».

Нагадаємо, що Рада у першому читанні підтримала закон №7163 Порошенка «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях у першому читанні».

Комітет Ради не включив правку про розрив дипвідносин з РФ у закон про деокупацію. Водночас, закон буде чітко визначати Російську Федерацію країною-агресором.

15 листопада Комітет відправив на доопрацювання 10-ту статтю законопроекту «Про деокупацію Донбасу».

Вже 17 листопада Комітет опрацював понад 600 поправок і погодив статтю про повноваження військових і правоохоронці у законопроекті про деокупацію Донбасу.

ProLex.com.ua

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *